Главни одбор УВПС о здравственој заштити војних осигураника

СПРЕМНОСТ ВЗУ  СА САРАДЊУ СА УДРУЖЕЊЕМ

Најважније питање  обимног дневног реда 10. седнице Главног одбора УВПС, одржане 15. марта 2011. године, у Медија центру „Одбрана“  у Београду,  било је: Стање и проблеми  здравствене заштите пензионисаних војних осигураника и усвајање предлога мера за разрешавање проблема.

Осим   чланова Главног, Извршног и Надзорног одбора УВПС, седници су присуствовали: помоћник начелника Управе за војно здравство МО пуковник др Угљеша Јовичић,  начелник Дијагностичко-поликлиничког центра ВМА пуковник проф. др Милан Ћирковић, управник ВМЦ „Славија“ пуковник др Славољуб Сталетовић, помоћник начелника тог центра за лечење потпуковник др Зоран Стошић, војни службеник из Фонда СОВО Љиљана Милићевић и начелник Правног одсека у Фонду СОВО Анђелка Радосављевић...

 

Сви наведени гости  узели учешћа у расправи о стању и проблемима здравствене заштите војних осигураника, односно  о ставу Удружења по овом питању, израженом у материјалу који је благовремено достављен свим члановима Главног одбора и гостима. Будући да је у  материјалу  било и критике на рачун  појединих здравствених установа, а нарочито због  дугог чекања за неке прегледе,  гости из МО и ВЗУ су се потрудили да одговоре на такве критике, истичући у први план потребу за чешћом комуникацијом између  представника Удружења и војноздравствених установа. Представници ВЗУ нису имали ништа против оправданих критика, али су указали на то да за њих није прихватљиво да се тек на Главном одбору износе поједине примедбе које би се, да је било редовне комуникације, решавале у ходу. Начелник Дијагностичко-поликлиничког центра ВМА је био један од иницијатора да се одвија редовна комуникација, барем месечно, између представника Главног одбора и војноздравствених установа како би се  сагледавало стање и предузимале адекватне и благовремене мере.

Председник УВПС Љубомир Драгањац захвалио је представницима МО и војноздравствених установа што су се одазвали позиву да присуствују овом скупу и што су, на овај начин, потврдили спремност  да сарађују са Удружењем ВПС  ради решавања проблема здравствене заштите и ради њеног унапређења. Опширнији извештај са овог скупа (са дискусијама) биће објављен у априлском броју „Војног ветерана“ .