Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 137 gostiju na mreži
Шта је УВПС чинило против безакоња
недеља, 01 јануар 2012 17:08

Шта је УВПС предузимало да би спречило цепање система СОВО

СВИ ПОКУШАЈИ ДА СЕ ЗАУСТАВИ БЕЗАКОЊЕ

Од доношења Закона о изменама и допунама Закона о ПИО ово Удружење је покренуло низ иницијатива и активности којима је тражено да се посебним законом уреди социјално осигурање војних осигураника а интеграција Фонда СОВО у Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Србије одгоди. Наводимо само део иницијатива и активности  које је Удружење предузимало и на шта је указивало надлежним државним органима и институцијама:

1. Приликом израде нацрта Закона о Војсци Србије, Главни и Извршни одбор УВПС доставили су Министарству одбране више информација у којима су истицани проблеми, ставови и предлози у вези израде и доношења Закона о Војсци Србије у делу који се односи на пензијско и инвалидско осигурање. Поред информација, на нацрт Закона о Војсци Србије, радном тиму за израду закона и министру одбране, достављени су предлози у виду амандмана који се односе на пензијско и инвалидско осигурање;

 
Предлог Закона по хитном поступку
недеља, 01 јануар 2012 16:03

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

После достављања Предлога закона  о изменама и допуни Закона о ПИО Влади Републике Србије и свим ресорним министрима, што су сви одреда игнорисали,  Удружење  војних пензионера Србије, поступајући по петицији 31.161 војних осигураника, 12. децембра  2011. године,  припремило је Предлог закона о изменама и допуни Закона о ПИО,  и доставило га народном посланику Константину Арсеновићу. Удружење  је од свог члана, председника Општинске организације УВП Нови Београд и народног посланика, потписника петиције, затражило да, на основу члана 107. Пословника Народне скупштине, наведени предлог закона поднесе Народној скупштини на разматрање по хитном поступку.

Народни посланик Константин Арсеновић, поступајући по захтеву Удружења ВПС, поднео је Народној скупштини предлог закона о изменама и допуни Закона о ПИО на надлежни поступак. Предложио је да се предлог закона разматра по хитном поступку и детаљно  образложио разлоге због којих  је потребно усвојити такав закон.

 
Фонд ПИО: Шта очекује војне пензионере
недеља, 01 јануар 2012 15:24

Директор Сектора за односе са јавношћу

Фонда ПИО за „Војни ветеран“:

ШТА ОЧЕКУЈЕ  ВОЈНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ

Од 1. јануара 2012. године Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање преузима послове обезбеђивања и спровођења пензијског и инвалидског осигурања, као и послове финансијског пословања, односно исплате права, који су били у надлежности Фонда за социјално осигурање војних осигураника. То практично значи да ће војни осигураници, професионална војна лица, остваривати сва права предвиђена одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, дакле старосну, инвалидску, породичну пензију, право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица, телесно оштећење, трошкове сахране. Изузетак ће бити само административна пензија, коју ће професионална војна лица моћи да остварују до краја 2014. године.

 
Обавештење о здравственим књижицама
петак, 23 децембар 2011 15:49
 
Додела станова - децембар 2011.
четвртак, 22 децембар 2011 21:46


Вести из Mинистарства одбране:

1. Информација о додели станова у закуп - децембар 2011.

2. Информација о могућности поделе станова - децембар 2011.

3. Стамбено збрињавање припадника Војске Србије

 
Око 3000 КВП без икаквог стана
уторак, 20 децембар 2011 17:10

Из Министарства одбране

ОКО 3000 КВП БЕЗ ИКАКВОГ СТАНА

Према најновијим подацима, које је УВПС добило од Одељења за стамбене послове Министарства одбране, 24. новембра 2011. године, укупно је 6.568 корисника војне пензије са нерешеним стамбеним питањем. Од тог броја, без икаквог стана је 2.649 војних пензионера ( 2 генерала, 1.316 официра и 1.331 подофицир) и 3.919 војних пензионера који користе неодговарајући стан (69 генерала, 2.772 официра и 1.078 подофицира).

Осим тога, без стана је још 421 корисник војне пензије који су на стамбеном обезбеђењу код Фонда СОВО. Од тог броја,  66 стамбених интересената без стана су на ранг листи и имају  закључком утврђено  право на решавање стамбеног питања, а за 355 стамбених интересената тражена је допуна документације ради утврђивања права на стан. З.В.

 
Копија Петиције достављена и Тадићу
уторак, 20 децембар 2011 16:15

Копија Петиције достављена и председнику  Тадићу

ЗАУСТАВИТИ  КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА

Удружење војних пензионера Србије, 19. децембра ове године,  доставило је председнику Републике Србије  Борису Тадићу копију Петиције коју је Влади и Народној скупштини Републике Србије поднело 31.161 војних осигураника, којом се тражи доношење Закона о социјалном осигурању војних осигураника и одлагање примене одредаба Закона о изменама и допунама Закона о ПИО које се односе на војне осигуранике.  Такође, УВПС је председнику Републике  доставило копију акта овог удружења којим се тражи одлагање интеграције Фонда СОВО у Републички фонд ПИО Србије.

Поменути акти достављени су ресорним министарствима и Народној скупштини - на надлежност, а председнику Републике  "с молбом и очекивањем да се, у складу са овлашћењима и обавезама из члана 112. Устава Републике Србије и члана 11. Закона о одбрани, упозна са наведеном проблематиком и утиче  на њено сврсисходно разрешење."

 

 
Министар и РТС против војних пензионера
четвртак, 15 децембар 2011 15:42

Медијска кампања против војних пензионера

НЕПОТПУНО И ЈЕДНОСТРАНО ИНФОРМИСАЊЕ

 

Позивајући се на Закон о јавном информисању, председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац, 15. децембра ове године, упутио је Одговор Радио-телевизији Србије  због непотпуног и  једностраног обавештавања јавности о положају и статусу војних пензионера. Реч је о прилогу у „Дневнику“ од 9. децембра који показује  да  министар одбране Драган Шутановац ни  овога пута није нимало благонаклон према пензионисаним припадницима Војске и Министарства одбране, а РТС је поново објавила прилог о  војним пензионерима  а није ни покушала да чује и другу страну. Одговор објављујемо у целини:

„Сходно Закону о јавном информисању, молимо да објавите  овај одговор Удружења војних пензионера Србије због  непотпуности  информација које је Радио-телевизија Србије изнела о војним пензионерима у емисији „Дневник“, у оквиру изјаве министра одбране Драгана Шутановца, 9. децембра 2011. године. У том прилогу је изнето  више непотпуних информација које могу да наведу на погрешан закључак  о положају и статусу  војних пензионера чији је легитимни представник ово удружење.

 
Захтев за одлагање интеграције Фонда СОВО у Фонд ПИО
среда, 14 децембар 2011 19:56
 
Саопштење Удружења војних бескућника
уторак, 13 децембар 2011 14:09
Саопштење за јавност Удружења војних бескућника Србије
(Сајт Удружења војних бескућника)

 
ИНТЕРВЈУ: Томислав Симовић о положају војних пензионера
недеља, 11 децембар 2011 21:28

"Војни ветеран" бр. 95, новембар 2011.

Са Томиславом Симовићем  о 18. година Удружења ВПС  и положају војних пензионера

ГОНЕ НАС ПРЕКО „РТА ДОБРЕ НАДЕ“

Мени је потпуно разумљиво зашто је дошло до потписивања и реализације Петиције и Притужбе надлежним органима и институцијама. То је логичан след и последица односа саме државе према нама и један  од корака на путу наше даље борбе за права, све до Стразбура....“

Поводом 18. годишњице оснивања Удружења војних пензионера Србије, замолили смо господина Томислава Симовића, генерал-пуковника у пензији, једног од оснивача и ранијих председника УВПС (1993-1995), да нас подсети на то време оснивања и изнесе своје виђење данашњег положаја војних пензионера.Симовић је обављао низ одговорних дужности у војсци,  а једно време био је и министар одбране у Влади Србије.Стога је и његово промишљање и расуђивање  о Удружењу израз богатог војничког, политичког и животног искуства.

 
Саопштење за јавност УВПС
петак, 09 децембар 2011 21:02

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УВПС

ПОВОДОМ ТРАГИЧНЕ СМРТИ  ПАЛКА И ИЛОНКЕ ПОЊИГЕР

Трагична погибија војног пензионера Палка Пoњигера и његове супруге Илoнке,  који су са трогодишњим сином скочили са 6. спрата  војног самачког хотела „Звездара“,  када је дете неким чудом и срећом  преживело, веома је изненадила  и ожалостила војне пензионере. Они који су познавали овај брачни пар нису  могли ни  да замисле да ће тако да заврше  људи  који су се пре три године толико радовали што су  најзад,  после дугог периода у браку,  добили дете.

Истражни органи ће, колико то буде било могуће, расветлити ову тешку трагедију и одговорити на питање шта је то што је   породицу Поњигер навело  и повукло  у смрт.

Палко Поњигер био је војни пензионер и члан Удружења војних пензионера Србије. И он је делио судбину људи са нерешеним стамбеним питањем, тзв. војних бескућника од којих су многи морали да напусте станове у бившим републикама.  Поњигеру  је остао стан (гарсоњера)  у Сарајеву. Формално је поседовао стан, а практично га није имао и није њиме располагао, а  није   могао да добије  бесповратни  кредит од 20.000 евра. Покушавао је на више начина да реши свој стамбени проблем,  али, нажалост, у томе није успео.   Био  је у неповољној материјалној ситуацији јер му је, поред осталог,  сваког месеца на име дуга и камате за трошкове становања одбијано 9.424,66 динара од пензије.

 
Образац тужбе за понављање поступка (11,06)
среда, 07 децембар 2011 23:53

ОРИЈЕНТАЦИОНИ ОБРАЗАЦ ТУЖБЕ

На захтев више корисника војне пензије, посетилаца сајта,  доносимо оријентациони образац  тужбе за понављање поступка окончаног правоснажном пресудом. Аргументи којима се побија законитост Одлуке УО Фонда СОВО, садржани у обрасцу тужбе за понављање управног поступка,  могу се користити и у случајевима проширења већ поднетих тужби, односно при  подношењу нових тужби.

 
Здравствене књижице
среда, 30 новембар 2011 21:14

СТАРЕ КЊИЖИЦЕ  ВАЖЕ ДО КРАЈА ЈУНА

Из Фонда СОВО стигло је обавештење да је до сада одштампано 89.000 здравствених књижица и да ће до краја године књижице бити одштампане за све војне осигуранике. Дистрибуција би требало да почне у јануару или фебруару 2012. године,  по добијању идентификационе картице. Директор Фонда СОВО обавестио је Републички завод за здравствено осигурање да старе војне здравствене књижице важе до краја јуна 2012. године.   Ч.А.

 
Додела станова и бесповратни кредит
среда, 30 новембар 2011 20:42

Новости из Министарства одбране

ИСПЛАЋЕНО 1200 БЕСПОВРАТНИХ КРЕДИТА
Стамбени орган МО од почетка септембра  ове године поделио је укупно 46 станова, а од тог броја војни пензионери су добили  15, или 33 одсто. Такође,  стамбени орган Фонда СОВО поделио је  6 станова у гарнизону Београд.

Према најновијим подацима, добијеним из стамбеног органа МО, на ранг листи  за коначно решење стамбеног питања чека 7073 корисника војне пензије. Од тог броја без икаквог је стана 2947 лица,  а са делимично решеним стамбеним питањем  је 4126 лица.

Највише их  чека на стан у Београду - 4647, у Новом Саду - 655, а у Нишу - 688.

 

На листи чекања на стан у стамбеном органу Фонда СОВО је 421 молба, од којих само  66 лица имају комплетну документацију.
 
<< Početak < Prethodna 41 42 43 44 45 Sledeća > Kraj >>

Strana 42 od 45