Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 92 gostiju na mreži
"Неподобни" за органе Фонда
петак, 13 јануар 2012 19:31

Шта је ново у новој уредби

„НЕПОДОБНИ“ ЗА ОРГАНЕ ФОНДА

Нова Уредба о надлежности, делокругу, организацији и начину пословања Фонда СОВО, којом је стављена ван снаге ранија Уредба, ступила је на снагу 8. јануара 2012. године.

У новој Уредби, којом је сужен делокруг рада Фонда СОВО,  остали су послови здравственог,  стамбеног и материјалног  обезбеђења,  а изостављени су послови везани за инвалидско и пензијско осигурање који су сада у надлежности Републичког фонда ПИО.

 
Правилник о опоравку: Ван снаге или "ван памети?"
четвртак, 12 јануар 2012 16:41

Скупштина Фонда СОВО против најугроженијих војних пензионера

ПРАВИЛНИК О ОПОРАВКУ СТАВЉЕН ВАН СНАГЕ

Будући да је Скупштина Фонда СОВО,  29. децембра 2011. године,  ставила ван снаге Правилник о начину коришћења средстава Фонда СОВО, која се издвајају за опоравак корисника војне пензије,  Удружење војних пензионера Србије обавестило је све општинске и градске организације да се обуставља пријем захтева за једнократну новчану помоћ.

Овај изузетно важан Правилник Скупштина Фонда ставила је ван снаге мимо Управног одбора и мимо знања Удружења војних пензионера Србије  што представља тешко угрожавање војних пензионера са најмањим примањима, поготово тешко болесних и оптерећених породичним проблемима и немаштином. Уколико ово стављање Правилника ван снаге буде значило и укидање свих права која су њиме предвиђена, а не донесу се нови прописи који би то поново регулисали, најугроженија категорија војних пензионера наћи ће се веома тешкој ситуацији.

У Удружењу војних пензионера истичу „да ће се у наредном периоду максимално ангажовати да се не дозволи укидање права војних пензионера предвиђених поменутим Правилником, да се овај проблем што пре превазиђе и да се донесе нови пропис којим ће се уредити ова проблематика,  о чему ће војни пензионери бити благовремено обавештени.“

М.П.

 
Обавештења из Фонда СОВО
уторак, 10 јануар 2012 14:17

ВЕСТИ ИЗ ФОНДА СОВО

*Директору Фонда за СОВО пуковнику мр Милојку Миловановићу, 30.12.2011. године, престала је професионална војна служба са правом на пензију.

Од 31.12.2011.године дужност директора Фонда за СОВО обавља заменик директора потпуковник Драган Радошевић.

*Од 9. 1. 2012. године почела дистрибуција здравствених књижица и електронских здравствених картица.

 
МО: Кредити и изградња кућа
понедељак, 09 јануар 2012 16:58

Из интервјуа министра Шутановца Танјугу

БЕСПОВРАТНИ КРЕДИТИ И ИЗГРАДЊА КУЋА

Министар одбране Драган Шутановац је, у оквиру интервјуа Танјугу, говорио и о  стамбеном збрињавању: о  плановима за наставак решавања стамбених питања за бивше и садашње припаднике Министарства одбране и Војске Србије.

Он је, подсетивши да је у протекле четири године решено нешто мање од 5. 000 стамбених питања, навео да ће та проблематика у овој години бити решавана изградњом кућа, бесповратним кредитирањем за пензионере, као и наставком изградње станова.

"Жеља нам је да тај проблем решавамо изградњом кућа (у Ваљеву и вероватно Суботици) и путем додела стамбених бесповратних кредита припадницима војске у пензији ", рекао је он.

 
Писмо друговима
четвртак, 05 јануар 2012 21:38

Писмо бившег начелника ГШ  ЈНА друговима

ЧУВАЈМО ДУШУ

ЈНА нема себи шта замерити – она је бранила и одбранила своју земљу док је та земља постојала, што је и био њен основни задатак. Народи који су је створили 1945, својом вољом су се путем референдума, што је њихово уставно право, раздвојили 1991. и зашто би их ЈНА силом терала назад!? И већина нас је у тим данима кренула са својим народом. Било је у том раздвајању и непотребног насиља и злочина, кршења уставности. Припадници ЈНА нису били део тог безумља и злочиначког сценарија и већина њих је остала верна заклетви коју је дала при ступању у њене редове. Међу нама нема ратних богаташа и злочинаца. Војно стручни темељ свих данашњих војски на југословенском тлу је наше искуство и знање. Све што је професионално војничко данас носи наш стручни печат. Ми смо темељ. Наш темељ су били они пре нас.

 
Председник УВПС за "Ветеран": Шта даље?
недеља, 01 јануар 2012 18:44

ПОВОДОМ УРЕДБЕ О ИНТЕГРАЦИЈИ

ФОНДА СОВО У ФОНД ПИО (В.В. број 96)

„Тек сада предстоји наша пуна борба за заштиту људских права и против дискриминације  којој смо изложени. У Министарству одбране победоносно истичу да су се ослободили војних пензија, али Удружење војних пензионера неће одустати од свог захтева да систем социјалног осигурања војних осигураника буде, као у највећем броју земаља света, аутономан, у оквиру Министарства одбране“, каже председник УВПС

 
Министарство одбране "пере руке" од неизмирених обавеза
недеља, 01 јануар 2012 17:35

О НЕИЗМИРЕНИМ ОБАВЕЗАМА

Према Програму о преузимању послова обезбећивања и спровођења права из пензијског и инвалидског осигурања фонда за социјално осигурање војних осигураника од стране републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, настале, доспеле а неизмирене обавезе по војним прописима до ступања на снагу Закона не могу се намиривати  средстава Републичког фонда ПИО нити из раздела Министарства одбране.

Средства неопходна за намирење доспелих а неизмирених новчаних потраживања корисника војних пензија по основу делимичног усклађивања пензија и новчаних накнада, утврђених у члану 193. Став 2. Закона о Војсци Србије („Службени гласник РС, бр. 116/07 и 88/09), обезбедиће се посебним законом којим се регулише јавни дуг, а у складу са фискалним правилима утврђеним законом којим се уређује буџетски систем.

 
Уредба о интеграцији Фонда СОВО у Фонд ПИО
недеља, 01 јануар 2012 17:19

 

 
Шта је УВПС чинило против безакоња
недеља, 01 јануар 2012 17:08

Шта је УВПС предузимало да би спречило цепање система СОВО

СВИ ПОКУШАЈИ ДА СЕ ЗАУСТАВИ БЕЗАКОЊЕ

Од доношења Закона о изменама и допунама Закона о ПИО ово Удружење је покренуло низ иницијатива и активности којима је тражено да се посебним законом уреди социјално осигурање војних осигураника а интеграција Фонда СОВО у Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Србије одгоди. Наводимо само део иницијатива и активности  које је Удружење предузимало и на шта је указивало надлежним државним органима и институцијама:

1. Приликом израде нацрта Закона о Војсци Србије, Главни и Извршни одбор УВПС доставили су Министарству одбране више информација у којима су истицани проблеми, ставови и предлози у вези израде и доношења Закона о Војсци Србије у делу који се односи на пензијско и инвалидско осигурање. Поред информација, на нацрт Закона о Војсци Србије, радном тиму за израду закона и министру одбране, достављени су предлози у виду амандмана који се односе на пензијско и инвалидско осигурање;

 
Предлог Закона по хитном поступку
недеља, 01 јануар 2012 16:03

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

После достављања Предлога закона  о изменама и допуни Закона о ПИО Влади Републике Србије и свим ресорним министрима, што су сви одреда игнорисали,  Удружење  војних пензионера Србије, поступајући по петицији 31.161 војних осигураника, 12. децембра  2011. године,  припремило је Предлог закона о изменама и допуни Закона о ПИО,  и доставило га народном посланику Константину Арсеновићу. Удружење  је од свог члана, председника Општинске организације УВП Нови Београд и народног посланика, потписника петиције, затражило да, на основу члана 107. Пословника Народне скупштине, наведени предлог закона поднесе Народној скупштини на разматрање по хитном поступку.

Народни посланик Константин Арсеновић, поступајући по захтеву Удружења ВПС, поднео је Народној скупштини предлог закона о изменама и допуни Закона о ПИО на надлежни поступак. Предложио је да се предлог закона разматра по хитном поступку и детаљно  образложио разлоге због којих  је потребно усвојити такав закон.

 
Фонд ПИО: Шта очекује војне пензионере
недеља, 01 јануар 2012 15:24

Директор Сектора за односе са јавношћу

Фонда ПИО за „Војни ветеран“:

ШТА ОЧЕКУЈЕ  ВОЈНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ

Од 1. јануара 2012. године Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање преузима послове обезбеђивања и спровођења пензијског и инвалидског осигурања, као и послове финансијског пословања, односно исплате права, који су били у надлежности Фонда за социјално осигурање војних осигураника. То практично значи да ће војни осигураници, професионална војна лица, остваривати сва права предвиђена одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, дакле старосну, инвалидску, породичну пензију, право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица, телесно оштећење, трошкове сахране. Изузетак ће бити само административна пензија, коју ће професионална војна лица моћи да остварују до краја 2014. године.

 
Обавештење о здравственим књижицама
петак, 23 децембар 2011 15:49
 
Додела станова - децембар 2011.
четвртак, 22 децембар 2011 21:46


Вести из Mинистарства одбране:

1. Информација о додели станова у закуп - децембар 2011.

2. Информација о могућности поделе станова - децембар 2011.

3. Стамбено збрињавање припадника Војске Србије

 
Око 3000 КВП без икаквог стана
уторак, 20 децембар 2011 17:10

Из Министарства одбране

ОКО 3000 КВП БЕЗ ИКАКВОГ СТАНА

Према најновијим подацима, које је УВПС добило од Одељења за стамбене послове Министарства одбране, 24. новембра 2011. године, укупно је 6.568 корисника војне пензије са нерешеним стамбеним питањем. Од тог броја, без икаквог стана је 2.649 војних пензионера ( 2 генерала, 1.316 официра и 1.331 подофицир) и 3.919 војних пензионера који користе неодговарајући стан (69 генерала, 2.772 официра и 1.078 подофицира).

Осим тога, без стана је још 421 корисник војне пензије који су на стамбеном обезбеђењу код Фонда СОВО. Од тог броја,  66 стамбених интересената без стана су на ранг листи и имају  закључком утврђено  право на решавање стамбеног питања, а за 355 стамбених интересената тражена је допуна документације ради утврђивања права на стан. З.В.

 
Копија Петиције достављена и Тадићу
уторак, 20 децембар 2011 16:15

Копија Петиције достављена и председнику  Тадићу

ЗАУСТАВИТИ  КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА

Удружење војних пензионера Србије, 19. децембра ове године,  доставило је председнику Републике Србије  Борису Тадићу копију Петиције коју је Влади и Народној скупштини Републике Србије поднело 31.161 војних осигураника, којом се тражи доношење Закона о социјалном осигурању војних осигураника и одлагање примене одредаба Закона о изменама и допунама Закона о ПИО које се односе на војне осигуранике.  Такође, УВПС је председнику Републике  доставило копију акта овог удружења којим се тражи одлагање интеграције Фонда СОВО у Републички фонд ПИО Србије.

Поменути акти достављени су ресорним министарствима и Народној скупштини - на надлежност, а председнику Републике  "с молбом и очекивањем да се, у складу са овлашћењима и обавезама из члана 112. Устава Републике Србије и члана 11. Закона о одбрани, упозна са наведеном проблематиком и утиче  на њено сврсисходно разрешење."

 

 
<< Početak < Prethodna 41 42 43 44 Sledeća > Kraj >>

Strana 41 od 44